ll
Bahasa

Teknik jimat duit untuk pelajar

Masuk universiti ni memerlukan banyak persiapan terutama dalam segi kewangan. Ini adalah persiapan yang paling penting seklai Ia mungkin kali pertama dalam hidup anda, anda akan berada di luar sendiri dengan wang yang diberi oleh ibubap. Bukan sahaja anda perlu memberi tumpuan untuk menghadiri kelas, tetapi ramai pelajar juga perlu mengharungi melalui butir-butir perbelanjaan harian mereka. Anda juga perlu mencari cara untuk meregangkan bajet anda supaya semua perbelanjaan anda berbelanja secara bijak.

banner2 (1)

1. Pembelian dan pinjaman

Jangan sekali-kali mengambil pinjaman untuk sesuatu yang tidak berkaitan dengan pendidikan anda.Beli buku-buku teks yang digunakan dari senior anda tetapi pastikan anda menyemak bahawa kandungan adalah sama seperti edisi baru buku yang sama .Jual buku semester lepas untuk junior anda membantu pelajar-pelajar lain menjimatkan wang.Jika anda mengambil semester pendek, mungkin anda boleh memilih untuk pinjaman buku teks dari perpustakaan dan bukannya membelinya. Jual barang yang anda tidak gunakan atau perlukan lagi.Terdapat banyak laman web di Internet yang mempunyai barang-barang yang digunakan untuk dijual, ini akan menjadi permulaan yang baik. Terdapat juga kedai-kedai itu di mana anda boleh berdagang barang-barang yang digunakan anda dengan wang tunai.Pertimbangkan mengambil pakej / pelan telefon mudah alih ekonomi asas.Selagi anda mampu untuk menguruskan pembelajaran anda, kerja sambilan merupakan cara terbaik untuk mendapatkan wang perbelanjaan tambahan sedikit.

2. Masak di rumah

bm cat

Hidup di luar kampus boleh dikatakan lebih murah daripada tinggal di kampus, terutamanya apabila anda berpecah sebuah apartmen atau rumah dengan teman sebilik. Jangan membiarkan kos kehidupan anda membebankan kehidupan seharian oleh sebab itu jangan lah makan keluar untuk makan terlalu kerap. Belajar bagaimana untuk memasak tidaklah susah. Pada zaman sekaranag, Internet telah penuh dengan resipi mudah yang adalah murah dan senang.

Jika anda tidak pernah masak sebelum ini, ajaklah rakan sebilik anda untuk berpecah tugas dan masak sekali atau meminta ibu bapa anda untuk beberapa tips bagaimana untuk memasak. Bukan sahaja makanan anda menjadi lebih sihat, tetapi anda akan menyimpan wang anda lebih dengan membeli lebih makanan.

3. Pengangkutan

Jika tempat penginapan anda dekat dengan kolej atau universiti, anda boleh memilih untuk berjalan kaki ke kelas atau mengunakan pengangkutan awam. Jika ibu bapa anda telah menyediakan anda dengan sebuah kereta untuk ke kelas, cuba untuk tidak menggunakannya di luar waktu kelas. Ataupun, jika rakan rumah anda juga mempunyai kereta cuba bergilir-gilir memandu supaya anda akan menjimatkan kos petrol dan juga menjaga alam sekitar.

4. Beli ikut keperluan bukan kehendakan

bm save

Kita haruslah memastikan bahawa kita hendaklah selalu membeli benda yang penting dahulu. kalau boleh memotong perbelanjaan yang kurang penting seperti perbelanjaan wayang, karaoke, makan di cafe yang mahal atau baju yang mahal terutamanya pelajar perempuan. Sebagai seorang pelajar kita haruslah pandai mengusus perbelanjaan, dan tidak membazirkan wang yang kita ada seams belajar. Kehendakan seperti baju cantik atau jam cantik boleh beli lepas anda telah mula bekerja kerana wang itu adalah dari gajo kita, wang semarang adalah dari titia peluh ibubapa kita.

5. Peginapan

Cari penginapan yang lengkap supaya anda dapat menjimatkan wang daripada membeli perabot serta peralatan rumah seperti televisyen, mesin basuh dan peti sejuk. Dengan mesin basuh yang disediakan di rumah, anda boleh mencuci pakaian anda sendiri tanpa perlu membayar kedai dobi untuk mencuci untuk anda. Sentiasa membayar bil anda pada masanya untuk mengelakkan dikenakan penalti atau bayaran lewat. Bil elektrik, air boleh menjadi mahal untuk pelajar, supaya melakukan yang terbaik untuk mengurangkan kos adalah ingat untuk mematikan lampu apabila anda tidak berada di dalam bilik, gunakan sebagai air sedikit yang mungkin semasa mandi dan kurangkan menggunakan aircond.

Zuzanna Ch
World traveller, but with the heart stuck in Malaysia.

Leave a Reply